Nu het winterweer hier is, krijgen weer meer mensen last van eczeem. Wat is eczeem en wat kan je doen om dit te verhelpen? In dit blog gaat Riek Jensma hier dieper op in.

Eczeem is een ontsteking van de bovenste huidlaag en kan een rode en jeukende huid tot gevolg hebben. In dit blog deelt Riek Jensma als orthomoleculair therapeut 7 nuttige tips met je.

1. Kies voor de juiste vetten

Esse Protect OilEet 2 keer per week vette vis als zalm, makreel of haring en vul goede vetten aan met noten en zaden. Met name GLA speelt een grote rol als het om de huid gaat. Gammalinoleenzuur (GLA) is een omega-6 vetzuur. Dit kan je uit hennepzaad halen, maar je kunt er ook voor kiezen om borageolie te gebruiken. Dit bevat een hoge dosering GLA. Of de Esse Skincare Protect Oil. Dit is ook echt een wondermiddel als we het over eczeem hebben.

2. Zorg dat je voldoende zink binnenkrijgt

Zink werkt ontstekingsremmend en speelt een grote rol bij een goede werking van de huid. Wist je dat oesters veel zink bevatten? Je kunt ook denken aan andere schaal- en schelpdieren als mosselen. Zink vind je ook terug in pompoenpitten, zonnebloempitten, cashewnoten, spinazie en havermout.

3. Let op je B-vitamines

Om je huid te laten stralen, is het belangrijk om voldoende B-vitamines binnen te krijgen. B-vitamines werken onderling met elkaar samen en haal je met name uit asperges, broccoli, quinoa, peulvruchten en groene bladgroentes.

4. Vermijd intoleranties

Voedingsmiddelen die je niet goed kunt verdragen, kunnen ontstekingsreacties veroorzaken en daardoor bijdragen aan huidproblemen. De één kan niet tegen eieren, de ander krijgt eczeem door het eten van melkproducten. Mocht je het vermoeden hebben dat je bepaalde voedingsmiddelen niet goed kunt verdragen laat dit dan eerst testen, voordat je daar zelf mee aan de slag gaat.

5. Puur natuur

Eet zoveel mogelijk natuurlijke producten en vermijd pakjes en zakjes. Die bevatten stoffen die belastend kunnen zijn voor het lichaam. Voed je met goede voedingsstoffen waar je lichaam echt iets aan heeft. Hoe dichter bij de natuur, hoe beter.

6. Eet 400 à 500 gram groente per dag

Groentes bevatten onwijs veel vitamines en mineralen. Als je wat we vandaag de dag eten vergelijkt met 50 jaar geleden, dan zitten er veel minder voedingsstoffen in. Zorg ervoor dat je streeft naar 400 à 500 gram per dag en verdeel dit over de dag heen.

7. Drink voldoende water

Water zorgt ervoor dat je beter kunt ontgiften en dat vitamines en mineralen naar de juiste plek worden gebracht. Het zorgt er ook voor dat je histamine gehalte naar beneden wordt gebracht. Hoe meer histamine hoe groter de kans op huiduitslag.

 

Het effect van probiotica op de huid

De huid vormt samen met je slijmvliezen de belangrijkste barrière van het lichaam. Het valt onder de eerste verdedigingslinie als het om indringers van buitenaf gaat.

Wat kenmerkend is aan huidaandoeningen is dat het vaak een ontstekingsreactie veroorzaakt. Het immuunsysteem wordt daardoor ingeschakeld.

Je immuunsysteem bevindt zich voor 80% in je darmen , dus spelen je darmen een heel belangrijke rol als het om de huid gaat. Je darmflora bestaat uit meer dan 100 biljoen bacteriën, zowel goede als slechte. Onderzoek toont aan dat mensen met acné en rosacea vaker kampen met een overgroei van slechte bacteriën in de dunne darm. Ook blijkt dat ontstekingen in de darm de kwaliteit van de opperhuid aantast waardoor er in de huid een microbiële disbalans kan ontstaan.

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen, pre- en probiotica. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Pre-biotica is het voedsel voor de goede darmbacteriën. Je kunt hierbij denken aan asperges, uien, artisjokken, wortels, knoflook, bananen en haver. Probiotica zitten van nature in gefermenteerde producten zoals zuurkool, kimchi, natto en

kefir. Dit bevat de goede bacteriën die een positief effect hebben op je lichaam. Mocht je ervoor kiezen om pre- en probiotica te suppleren kijk dan kritisch naar het merk dat je gebruikt en kies voor een product met meerdere stammen. Kijk echter uit met zuiveldrankjes wat probiotica bevat. Hier zit vaak maar 1 stam in en te veel suiker wat juist een nadelig effect op de darmflora heeft.

 

Wat kun je doen met je huidverzorging

Bij eczeem is er wat mis met de barrièrefunctie van je huid waardoor je snel last krijgt van ontstekingsverschijnselen. Je huid gaat jeuken, kan rood, droog en schilferig worden. Je huid kan dus wel wat hulp gebruiken. Het is belangrijk om je huid met een extra laagje te beschermen zodat je huid minder vocht verliest en het laagje zorgt voor bescherming tegen bacteriën en andere irriterende stoffen.

De protect olie van Esse Skincare kan hierbij helpen. Deze bevat Ximenia zaadolie, dat vormt een beschermende laag op je huid wanneer deze in contact komt met UV-straling of vrije radicalen. Deze beschermlaag houdt vervuiling tegen, zonder de normale functie van je huid te verstoren.

Verder zorgt Esse Skincare ervoor dat goede bacteriën kunnen groeien op je huid. Esse bezaait de huid met probiotica en voedt ze met prebiotica zodat de balans weer terugkomt in de huid. Probiotica kunnen de ecologie van de huid veranderen in de richting van een divers ecosysteem dat gezond genoeg is om ziekteverwekkers te weren en ontstekingsreacties op en in de huid te verminderen.

Wil je meer informatie of een persoonlijk advies, neem dan contact met ons op en voor eventuele voedingstips is Riek Jensma ook te vinden op instagram als foodfriek.